August 28, 2014, 07:10:46 AM

Author Topic: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03  (Read 2672 times)

Grant Atkinson

  • Power Shot G16
  • **
  • Posts: 23
    • View Profile
Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« on: April 01, 2014, 06:26:44 AM »
The release of firmware V2.03 both improved the low light performance of the 1DX AF.  The new firmware really expands and extends the existing AF parameters, and also adds more options to fine tune the AF configuration to ones own needs.
As a wildlife photographer who gets to shoot moving subjects a lot in my line of work, I have just put up a new post on my website sharing what works for me with regard to understanding and setting up the 1DX AF system.  The post will also have some relevance to 5Dmk3 shooters, given the similarity of the AF systems in some regards.
For those with an interest, here is the link:http://www.grantatkinson.com/blog/understanding-canon-eos-1dx-autofocus-firmware-ver-2-0-3

Cheers
Grant

Click

  • Canon EF 300mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 2873
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #1 on: April 01, 2014, 07:38:35 AM »
Useful reading. Thanks for the link Grant.

expatinasia

  • 1D Mark IV
  • ******
  • Posts: 901
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #2 on: April 01, 2014, 09:08:02 AM »
The link does not work for me for some reason. Are you blocking any countries?
1D X + backup + different L lenses etc.

Grant Atkinson

  • Power Shot G16
  • **
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #3 on: April 01, 2014, 09:41:50 AM »
Hi Expatinasia, sorry about the link, not too sure what I can do about it.  As far as I am aware, I am not blocking any countries at all....
Cheers
Grant

sanj

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1456
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #4 on: April 01, 2014, 12:48:21 PM »
Server not found

Grant Atkinson

  • Power Shot G16
  • **
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #5 on: April 01, 2014, 01:31:00 PM »
Hi Sanj
I will check with the guys who run my website tomorrow whether there is any reason the link is not going through. Sorry about that.  Seems it is working fine for some folk?
Cheers
Grant

Grant Atkinson

  • Power Shot G16
  • **
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #6 on: April 01, 2014, 01:34:47 PM »
Hi Sanj
I will check with the guys who run my website tomorrow whether there is any reason the link is not going through. Sorry about that.  Seems it is working fine for some folk?
Cheers
Grant
Hi Sanj, maybe if you try this link?
http://www.grantatkinson.com/blog/camera-body-reviews

Hope it works
cheers
Grant

mackguyver

  • Canon EF 300mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 2725
  • Who Dares Wins
    • View Profile
    • My Personal Work
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #7 on: April 01, 2014, 02:52:41 PM »
Thanks, Grant, this looks like an excellent write up on all of the settings.   I don't have time to read it all now, but will give it a full read when I get home and have the 1D X in my hand.  Your website is a great resource and I appreciate all of the articles/reviews you have written. 
EOS 1D X, 5DIII, M + EF 24 f/1.4II, 50 f/1.2, 85 f/1.2II, 300 f/2.8 IS II || 16-35 f/4 IS, 24-70 f/2.8II, 70-200 f/2.8II || TS-E 17 f/4, 24 f/3.5II || M 22 f/2, 18-55 f/3.5-5.6 IS || 1.4x III, 2x III

mrsfotografie

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1335
  • M.R.S. = my initials! www.mrsfotografie.nl
    • View Profile
    • MRS fotografie
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #8 on: April 01, 2014, 05:39:43 PM »
Hi Sanj
I will check with the guys who run my website tomorrow whether there is any reason the link is not going through. Sorry about that.  Seems it is working fine for some folk?
Cheers
Grant
Hi Sanj, maybe if you try this link?
http://www.grantatkinson.com/blog/camera-body-reviews

Hope it works
cheers
Grant

This, and the original link do not work for me from the Netherlands... cheers.
« Last Edit: April 01, 2014, 06:25:14 PM by mrsfotografie »
5D3, 5D2, Sony α6000 | SY14 f/2.8, Ʃ20 f/1.8, 24 f/2.8, 35 f/2, Ʃ35 f/1.4A, 50 f/1.8 I, Ʃ50 f/1.4 EX, 100L Macro, 17-40L, 24-105L, 70-200 f/2.8L IS II, 1.4x II, 70-300L, 100-400L | E-mount: SY12 f/2, Ʃ19 & 30 f/2.8 EX DN, 16-70 ZA OSS, 55-210 OSS, Metabones SB | FT-QL, AE-1P | FD(n) & FL lenses.

Nicolai.b

  • Power Shot G16
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #9 on: April 01, 2014, 06:05:28 PM »
Not working here to, unable to tracert the page (or ping for that matter).

eml58

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1427
  • 1Dx
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #10 on: April 01, 2014, 07:24:40 PM »
Not working here to, unable to tracert the page (or ping for that matter).

Thanks Grant, excellent write up, in particular for us Wildlife Photographers, followed to a large degree your previous advice on set up as well from your wonderful website, works with excellent results, nice of you to post this update.

For those that aren't getting the link happy to email a pdf copy, just PM me your email.

Sanj, Expat, I'll email you a pdf copy, hopefully grant won't mind.
« Last Edit: April 01, 2014, 07:32:21 PM by eml58 »
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Grant Atkinson

  • Power Shot G16
  • **
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #11 on: April 02, 2014, 03:16:57 AM »
Thanks so much for helping out the other guys EML58, and glad you found the text useful.  I have let the guys who help me with my website know about the problem with some countries not getting access, hoping they figure it out today.  Thanks again
cheers
Grant

mrsfotografie

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1335
  • M.R.S. = my initials! www.mrsfotografie.nl
    • View Profile
    • MRS fotografie
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #12 on: April 02, 2014, 04:36:57 AM »
Thanks so much for helping out the other guys EML58, and glad you found the text useful.  I have let the guys who help me with my website know about the problem with some countries not getting access, hoping they figure it out today.  Thanks again
cheers
Grant

Grant Atkinson, I'm happy to confirm the link works now! Thanks! I think this will go a long way to help me better understand the AF features on my 5D MkIII.

5D3, 5D2, Sony α6000 | SY14 f/2.8, Ʃ20 f/1.8, 24 f/2.8, 35 f/2, Ʃ35 f/1.4A, 50 f/1.8 I, Ʃ50 f/1.4 EX, 100L Macro, 17-40L, 24-105L, 70-200 f/2.8L IS II, 1.4x II, 70-300L, 100-400L | E-mount: SY12 f/2, Ʃ19 & 30 f/2.8 EX DN, 16-70 ZA OSS, 55-210 OSS, Metabones SB | FT-QL, AE-1P | FD(n) & FL lenses.

FEBS

  • Rebel T5i
  • ****
  • Posts: 147
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #13 on: April 02, 2014, 05:41:44 AM »
Hi Grant,

Nice piece of work you created here. Thanks for sharing this with us all. Will certainly enjoy en experiment with the settings you mentioned.

thx,

Francois
Camera: 1Dx, 5D3, 7D, 300D  | Prime:14 2.8Lii, 24 1.4Lii, 50 1.4, 85 1.2Lii, 100 2.8Lmacro, 300 2.8Lii | Zoom: 16-35 4.0L, 24-105 4.0L, 70-200 2.8Lii, 200-400 1.4x L | TS-E 24 3.5Lii | Other: 1.4xIII, 2.0xIII, Yongnuo, CamRanger

Grant Atkinson

  • Power Shot G16
  • **
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: Setting up 1DX Autofocus after Firmware V. 2.03
« Reply #14 on: April 02, 2014, 09:09:32 AM »
Glad to hear the link is working, and that the information may be useful, Click, Febs, MrsFotografie and Mackguyver
Cheers
Grant