April 25, 2014, 12:09:06 AM

Author Topic: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters  (Read 24755 times)

Marsu42

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 4103
  • ML-66d / 100L / 70-300L / 17-40L / 600rts
    • View Profile
    • 6D positive spec list
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #60 on: December 01, 2012, 01:18:07 PM »
The topic is about issues with the extender with a 5D MK III.

Well, I don't have a 5d3 either (yet :->) but if the Kenko tc won't work with my 100L and the 6d does that would be +1 for the latter. So here's some information I just discovered for you posh 5d3 owners, there are 3 versions of the Kenko dgx that are only different by the color dot next to the barcode on the box and a color dot in the tc

v1: no dot (= only the main red dot)
v2: green dot (next to the main red dot)
v3: blue dot (ditto)

So if anyone reports anything, please state which dgx version you have... maybe we'll get v4 and a yellow dot next :-o

canon rumors FORUM

Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #60 on: December 01, 2012, 01:18:07 PM »

Mt Spokane Photography

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 7723
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #61 on: December 01, 2012, 03:55:00 PM »
The topic is about issues with the extender with a 5D MK III.

Well, I don't have a 5d3 either (yet :->) but if the Kenko tc won't work with my 100L and the 6d does that would be +1 for the latter. So here's some information I just discovered for you posh 5d3 owners, there are 3 versions of the Kenko dgx that are only different by the color dot next to the barcode on the box and a color dot in the tc

v1: no dot (= only the main red dot)
v2: green dot (next to the main red dot)
v3: blue dot (ditto)

So if anyone reports anything, please state which dgx version you have... maybe we'll get v4 and a yellow dot next :-o

They all have the issue.  I had the blue dot (Latest), it hangs the MKIII and you must pull the battery to get the TC to work again (on a different lens, of course).

vehnae

  • Guest
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #62 on: December 03, 2012, 01:35:31 PM »
I think this was already mentioned somewhere in this forum, but the culprit here is some incompatibility with AF microadjusting. To get the Kenko 1.4x to cooperate with your 5DmkIII, you must first disable AFMA and then *take one picture*. After that you can swap on your TC and everything should work normally – apart from having AFMA. You can also re-enable AFMA immediately as long as your TC+lens combo doesn't actually use it (i.e. has +0 setting).

I tested this with 100L and 200L/2.8 using the "blue dot" TC.

« Last Edit: December 03, 2012, 01:39:39 PM by vehnae »

neuroanatomist

  • CR GEEK
  • *******
  • Posts: 12858
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #63 on: December 03, 2012, 01:44:26 PM »
...the culprit here is some incompatibility with AF microadjusting. To get the Kenko 1.4x to cooperate with your 5DmkIII, you must first disable AFMA and then *take one picture*. After that you can swap on your TC and everything should work normally – apart from having AFMA. You can also re-enable AFMA immediately as long as your TC+lens combo doesn't actually use it (i.e. has +0 setting).

Before the 1D X was updated for f/8 AF, I was strongly considering a Kenko TC - in fact, I had one in my B&H cart when I got a little heads-up on the forthcoming FW update.  Not sure if this issue occurs with the 1D X, but reading this makes me really happy that I can get f/8 AF with Canon extenders.
EOS 1D X, EOS M, and lots of lenses
______________________________
Flickr | TDP Profile/Gear List

Marsu42

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 4103
  • ML-66d / 100L / 70-300L / 17-40L / 600rts
    • View Profile
    • 6D positive spec list
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #64 on: December 03, 2012, 02:02:48 PM »
I think this was already mentioned somewhere in this forum, but the culprit here is some incompatibility with AF microadjusting.

Thanks for the information - if there is some workaround that's one problem less with the 5d3, and if it's really afma it might occur on the 6d as well... I hope somebody will report success or failure with this combination soon.

KimH

  • PowerShot G16
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #65 on: December 03, 2012, 02:43:04 PM »
For record,

I did try my blue dot on 24-105 and 100 and both worked without issues - back and forth.

Did NOT do MFA.


Mt Spokane Photography

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 7723
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #66 on: December 03, 2012, 05:59:50 PM »
You can apparently make it work by turning off AFMA, but thats not a solution if your lens needs a big adjustment.  Then, you have to reload all the AFMA settings after you use the TC?

canon rumors FORUM

Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #66 on: December 03, 2012, 05:59:50 PM »

drjlo

  • 6D
  • *****
  • Posts: 582
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #67 on: December 03, 2012, 07:35:26 PM »
To get the Kenko 1.4x to cooperate with your 5DmkIII, you must first disable AFMA and then *take one picture*. After that you can swap on your TC and everything should work normally – apart from having AFMA. You can also re-enable AFMA immediately as long as your TC+lens combo doesn't actually use it (i.e. has +0 setting).

I tested this with 100L and 200L/2.8 using the "blue dot" TC.


I just tested this with 5D III, 100L, and Kenko 1.4x "blue dot," and nope, it still doesn't work.  After the "workaround," when I press shutter, the camera STILL freezes up, with taking the battery out the only way to revive it.

Marsu42

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 4103
  • ML-66d / 100L / 70-300L / 17-40L / 600rts
    • View Profile
    • 6D positive spec list
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #68 on: December 04, 2012, 03:03:13 AM »
I just tested this with 5D III, 100L, and Kenko 1.4x "blue dot," and nope, it still doesn't work

... which again brings me to the conclusion that Kenko might do silent updates to their tc line w/o changing the "spot color" designation ... they probably don't want to dump loads of tc w/o being able to update the old ones when releasing this information.

HughWill

  • PowerShot G16
  • **
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #69 on: December 04, 2012, 10:08:36 AM »

I just tested this with 5D III, 100L, and Kenko 1.4x "blue dot," and nope, it still doesn't work.  After the "workaround," when I press shutter, the camera STILL freezes up, with taking the battery out the only way to revive it.

Since this topic is still coming up, I thought I would repeat my experience, which I described in another thread.

First, I would emphasize that the AFMA I'd done had nothing to do with the lens on which I wanted to use the TC.  Since there are only two lenses involved in my case, my experience is fairly simple to explain.  I want to use the PRO 300 DGX 1.4x only on my 300mm f/4, which I was able to do when I first got the 5D III.  Later, I bought the 40mm pancake.  Eventually, I fooled around with microadjusting the 40mm.  It is the only lens for which I have ever made any AFMA adjustments.  Some time later, I put the 300mm+TC on the camera and experienced the lockup requiring removal of the battery.  I realized after a while that the only major change to the camera settings since the earlier success was the AFMA for the 40mm, and after some experimenting I was able to get the lens+TC combo working again.

What I found I had to do:  With the 40mm (the only microadjusted lens, in my case) on the camera, I turn AFMA to "Disable." (As far as I know, you do not lose registered AFMA values by doing so.)  Then I take a shot with the 40mm and the new setting (disabled AFMA) before turning off the camera and switching to the 300mm+TC.

I included the step of shooting a frame with the new setting.  To be honest, in the middle of writing this I put some wear and tear on the lens mount by doing a series of tests to doublecheck the procedure, and I was able to get it to work without that extra step.  But there were times in the past when it seemed necessary, so it wouldn't hurt to include it.  Now that I think about it, maybe there were times when I tried to go between a third lens and the 300mm+TC, and for some reason it was necessary to put the 40mm on and take a shot in order to make the disabling "count."

As I've said before, I have no idea what happens if there are AFMA values registered for multiple lenses.  I don't know if it would work to disable AFMA with any one of the lenses on the camera, or maybe to take a shot with each of the microadjusted lenses.

In any case, for anyone looking to get this combination to work, I hope this helps.


vehnae

  • Guest
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #70 on: December 04, 2012, 04:35:13 PM »
What I found I had to do:  With the 40mm (the only microadjusted lens, in my case) on the camera, I turn AFMA to "Disable." (As far as I know, you do not lose registered AFMA values by doing so.)  Then I take a shot with the 40mm and the new setting (disabled AFMA) before turning off the camera and switching to the 300mm+TC.

Taking this extra shot with AFMA disabled seems to be the key. I also tested some more, taking a shot with a lens having +0 adjustment is not enough, you have to set AFMA to Disable. Doing this doesn't lose the registered values.

Now I feel lucky that my tele and macro lenses are fine with +0 :).

Francis L

  • PowerShot G16
  • **
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #71 on: December 09, 2012, 06:50:17 AM »
I have the lock up issue with my 5D3 and Kenko 2x DGX. In order to make it work, I have to disable AFMA and then press  the shutter half way to trigger the AF (you can also shoot a single frame, which triggers the AF). This step is required to properly disable AFMA.

Interestingly, my friend's 5D3 had no issues with the Kenko with AFMA on. Both our cameras have 1.1.3 firmware. I bought my 5D3 in Sept and he got his recently. Weird.

Francis L

  • PowerShot G16
  • **
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #72 on: December 09, 2012, 07:06:22 AM »
I also noticed that with the Kenko 2x DGX, my 5D3 overexposes by a stop so I need to dial in -1 compensation.

canon rumors FORUM

Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #72 on: December 09, 2012, 07:06:22 AM »

qwRad

  • PowerShot G16
  • **
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #73 on: March 03, 2013, 09:31:53 AM »
My 5D3 (FW 1.1.3) works fine with the Kenko 1.4x PRO 300 DGX (blue dot) even if I have AFMA enabled. Lenses tested so far are 70-300L and 24-105L and both had AFMA adjustments by lens on both tele and wide ends.

TWI by Dustin Abbott

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1477
    • View Profile
    • dustinabbott.net
Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #74 on: March 03, 2013, 09:38:13 AM »
I canon report on the new 6D that neither the 100L or 135L (ouch) work with a blue dot Kenko.  I have not tried the AFMA workaround.  The loss of the 100L was no big deal as I never use it with the teleconverter, but I definitely use the 135L with the 1.4x. 

70-300L works fine.
6D x 2 | EOS-M w/22mm f/2 + 18-55 STM + EF Adapter| Rokinon 14mm f/2.8 | Tamron 24-70 f/2.8 VC | 35mm f/2 IS | 40mm f/2.8 | 100L | 135L | 70-300L -----OLD SCHOOL----- SMC Takumar 28mm f/3.5, Super Takumar 35mm f/3.5, SMC Takumar 55mm f/1.8, Helios 44-2 and 44-4, Super Takumar 150mm f/4

canon rumors FORUM

Re: 5Dmk3 doesnt play with kenko teleconverters
« Reply #74 on: March 03, 2013, 09:38:13 AM »