October 26, 2014, 03:49:37 AM

Author Topic: 5D3 Firmware upgrade, missing step...  (Read 4834 times)

mpistonephoto

  • Guest
5D3 Firmware upgrade, missing step...
« on: April 23, 2012, 11:28:03 PM »
I freaked out because I thought I bricked my 5D3.   Turns out there is a missing step in the instructions.

Make sure you take your 2nd card (SD in my case) out of the camera...   Otherwise the camera will go blank and not respond to anything when you start the upgrade.   It looks and smells like a failed upgrade that bricked your camera :-(

If you read this too late then here is your rescue:
Remove your CF, delete the firmware from the CF via your computer, put CF without FIR back in the camera, remove battery, put battery back in, wait for error message about missing FIR file, put CF back in computer, put FIR back on CF, put CF back in camera and finally exhale (and go change your underwear because you know you nearly S___ 5 minutes ago).

This worked (rescue procedure above) for me, and then I was dumb enough to try again (without SD card in) and it worked fine.   

Laugh all you want, but that Samoan timezone and Finnish menu fix were ruining my workflow.   I'm good to go now. 

Mike


canon rumors FORUM

5D3 Firmware upgrade, missing step...
« on: April 23, 2012, 11:28:03 PM »

revup67

  • 5D Mark III
  • ******
  • Posts: 627
  • Memories in the Making
    • View Profile
    • Revup67's Flickr Images
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #1 on: April 24, 2012, 12:07:47 AM »
You gotta give credit to you early pioneers (advanced, 1st round of buyers) for taking the initial leap into the unknown.

Thanks for this heads up
Thanks
Rev
Canon EOS 5D MK3 + EOS 7D » Canon50mm 1.4 » Canon 100mm IS USM L Macro » Canon 24-105 L USM IS » Canon 70-300 IS USM L» Canon MP-E65 » Canon 8-15mm Fisheye »Canon 16-35 Mkii USM L » Canon 200mm 2.8 L USM II » Canon 400mm 5.6 L » Canon 580EXII & MT 24EX Flash

Drizzt321

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1674
    • View Profile
    • Aaron Baff Photography
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #2 on: April 24, 2012, 12:23:34 AM »
Sweet, thanks for the heads up. Fortunately I don't have a good enough SD card yet, so I wouldn't even have known about this. Thanks for taking the plunge for me though!
5D mark 2, 5D mark 3, EF 17-40mm f/4L,  EF 24-105mm f/4L IS USM, EF 135mm f/2L, EF 85mm f/1.8
Film Cameras: Mamiya RB67, RB-50, RB-180-C, RB-90-C, RB-50, Perkeo I folder, Mamiya Six Folder (Pre-WWII model)
http://www.aaronbaff.com

vWings

  • Power Shot G7X
  • **
  • Posts: 23
    • View Profile
    • vWings
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #3 on: April 24, 2012, 01:00:34 AM »
Updated with no issues leaving the CF in camera while loading the update from the SD card.

Other than some uncertanity over the firmware filesize not exactly matching Canons description of the file, updating was a breese.

thure1982

  • Guest
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #4 on: April 24, 2012, 01:05:38 AM »
What has the new FW resolved?

NEVINS.HARDING

  • Guest
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #5 on: April 24, 2012, 01:06:29 AM »
I had the same problem, but the fix did not work for me, other ideas

EvilTed

  • Guest
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #6 on: April 24, 2012, 01:22:03 AM »
WTF, there's no Mac version?

How many professional (add industry) still use PCs?

ET

canon rumors FORUM

Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #6 on: April 24, 2012, 01:22:03 AM »

briansquibb

  • Guest
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #7 on: April 24, 2012, 01:32:15 AM »
WTF, there's no Mac version?

How many professional (add industry) still use PCs?

ET

About 50%

Outside of the US the MAC is not the de facto choice

victorwol

  • Canon 70D
  • ****
  • Posts: 296
    • View Profile
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #8 on: April 24, 2012, 01:47:32 AM »
WTF, there's no Mac version?

How many professional (add industry) still use PCs?

ET

At our shop.... Just my department, the ratio is 1 MAC every 10 PCs....
1D X - 5D MKIII - 7D - 24 f1.4L - 8-15 L - 50 1.2L - 85 1.2L - 15 2.8 - 16-35 2.8L - 24-105 4.0L - 70-200 2.8 LII - 24 TSE - 45 TSE - 90 TSE - MPE 65 - 180 f3.5L - 100 2.8L II - 580EX and a few Einsteins.

JayOhh

  • Guest
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #9 on: April 24, 2012, 02:33:10 AM »
WTF, there's no Mac version?

How many professional (add industry) still use PCs?

ET

Just select snow leopard for the operating system. Theres nothing under Lion for whatever reason. I did mine, Running OSX Lion. No problems.

kbmelb

  • Rebel T5i
  • ****
  • Posts: 131
    • View Profile
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #10 on: April 24, 2012, 04:06:34 AM »
I am Mac user and I just downloaded the PC version and unzipped it. It is the same file once uncompressed. Then drag and drop it on the CF card and go as normal. Worked fine. I even had the SD card in too.

mcroshaw

  • Guest
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #11 on: April 24, 2012, 05:45:47 AM »
I registered just to say thank you for posting this, you saved my hide!  I've got a shoot on Friday and thought I'd bricked the camera, but your post solved my issue and installed firmware no problem now!  Thanks:)
Mike

wockawocka

  • Canon 6D
  • *****
  • Posts: 389
    • View Profile
    • Wedding Photography
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #12 on: April 24, 2012, 06:25:18 AM »
WTF, there's no Mac version?

How many professional (add industry) still use PCs?

ET

I'd say more professionals use PC's.
1DX, 5D3 and Hasselblad H Series owner.

canon rumors FORUM

Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #12 on: April 24, 2012, 06:25:18 AM »

mcroshaw

  • Guest
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #13 on: April 24, 2012, 07:12:52 AM »
Theres a mac version on the uk website.

JoeDavid

  • Rebel SL1
  • ***
  • Posts: 97
    • View Profile
Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #14 on: April 24, 2012, 08:45:23 AM »
Loaded mine from CF with an SD card installed with not probelms.  Updated two 5DM3 bodies this way.  The only problem I had was that the update changed some of my camera settings.  For example, the card to record to was set to the second (SD) slot after the update.  Before the upgrade they were set to CF.  The update also set my AF mode to single point with the center point selected.  These changes occured on both cameras.  Weird!  I'll have to go through the entire camera settings on both of them to see if anything else was changed...

canon rumors FORUM

Re: 5D3 Firmware upgrade, missing step...
« Reply #14 on: April 24, 2012, 08:45:23 AM »