August 29, 2014, 01:22:01 AM

Author Topic: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)  (Read 3719 times)

asmundma

  • PowerShot G1 X II
  • ***
  • Posts: 36
    • View Profile
Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« on: July 08, 2012, 11:18:08 AM »
The auto iso goes only up to 400 ISO. Both 5D3 and 7D goes higher. Am I over looking something ? 
Very useful when in manual mode.
1DX, 5D3, 5D2, 24L, 16-35L II, 24-70L II, 24-105L, 100L  f2.8, 70-200L 2.8 II IS, 85L f1.2, sigma 50, 2x600RT

canon rumors FORUM

Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« on: July 08, 2012, 11:18:08 AM »

bdunbar79

  • Canon EF 300mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 2561
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #1 on: July 08, 2012, 11:31:12 AM »
Wrong.  I owned the 5D Mark II for a long time and Auto ISO certainly goes well beyond 400.  Can we talk you through this?  Switch to Av mode and Tv mode, auto ISO and go in a darker room and meter. In Tv mode set aperture to like f/8 and shutter speed to 1/500, something where you need a lot of light. The ISO should go well, well above 400 after metering.  Now switch to M mode and see what happens.  In M mode I always set my ISO, so cannot recall whether in M mode ISO can be set to AUTO like in the 1D series.  Make sure there are not advanced settings somewhere set.  I did that on my 1Ds3, had a setting deep in a menu set whereby I couldn't autofocus.  When I finally found after having contemplated crashing camera out upstairs window, it worked fine. 
2 x 1DX
Big Ten, GLIAC, NCAC

Mt Spokane Photography

  • Canon EF 600mm f/4L IS II
  • ********
  • Posts: 8457
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #2 on: July 08, 2012, 11:35:39 AM »
The auto iso goes only up to 400 ISO. Both 5D3 and 7D goes higher. Am I over looking something ? 
Very useful when in manual mode.

It goes up to ISO 3200.  See page 58 in your manual.  However, there is no auto ISO when in manual mode, that was added in later to the 5D MK III
 
Now, is it the camera that is stupid?

bdunbar79

  • Canon EF 300mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 2561
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #3 on: July 08, 2012, 11:44:26 AM »
The auto iso goes only up to 400 ISO. Both 5D3 and 7D goes higher. Am I over looking something ? 
Very useful when in manual mode.

It goes up to ISO 3200.  See page 58 in your manual.  However, there is no auto ISO when in manual mode, that was added in later to the 5D MK III
 
Now, is it the camera that is stupid?

Ahhhh thank you!  So did we find yet another upgrade from 5D II to 5D III?  Either way thanks, I just couldn't remember.  I suppose ISO safety shift could keep it 100-400, but that's the only thing I can think of at this point.  At ISO 3200 the 5D II will perform very well. 
2 x 1DX
Big Ten, GLIAC, NCAC

asmundma

  • PowerShot G1 X II
  • ***
  • Posts: 36
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #4 on: July 08, 2012, 01:48:26 PM »
The auto iso goes only up to 400 ISO. Both 5D3 and 7D goes higher. Am I over looking something ? 
Very useful when in manual mode.

It goes up to ISO 3200.  See page 58 in your manual.  However, there is no auto ISO when in manual mode, that was added in later to the 5D MK III
 
Now, is it the camera that is stupid?

Ahhhh thank you!  So did we find yet another upgrade from 5D II to 5D III?  Either way thanks, I just couldn't remember.  I suppose ISO safety shift could keep it 100-400, but that's the only thing I can think of at this point.  At ISO 3200 the 5D II will perform very well.

- Hi again
Yeh, I meant  manual - that when its stops @ 400. That why I called it stupid as it goes to 3200 in AV and TV.
I like to control both speed and aperture - and let the ISO float.  I have a 5D3 as well, so I will survive.  However it would have been useful, when I use two bodies.
Thanks
1DX, 5D3, 5D2, 24L, 16-35L II, 24-70L II, 24-105L, 100L  f2.8, 70-200L 2.8 II IS, 85L f1.2, sigma 50, 2x600RT

brad-man

  • 5D Mark III
  • ******
  • Posts: 694
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #5 on: July 08, 2012, 02:53:42 PM »
I believe if you switch off Highlight Tone Priority in (CFnII) the auto iso limit will go away...

neuroanatomist

  • CR GEEK
  • ********
  • Posts: 13951
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #6 on: July 08, 2012, 02:55:47 PM »
I believe if you switch off Highlight Tone Priority in (CFnII) the auto iso limit will go away...

Not quite.  HTP prevents you from setting ISO to 100, but that's about it.
EOS 1D X, EOS M, and lots of lenses
______________________________
Flickr | TDP Profile/Gear List

canon rumors FORUM

Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #6 on: July 08, 2012, 02:55:47 PM »

Mt Spokane Photography

  • Canon EF 600mm f/4L IS II
  • ********
  • Posts: 8457
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #7 on: July 08, 2012, 02:56:45 PM »
I believe if you switch off Highlight Tone Priority in (CFnII) the auto iso limit will go away...
In manual Mode, if you set ISO to A(uto) it is fixed at 400.  Nothing to do with HTP.  This is what he is concerned about. 

RLPhoto

  • Canon EF 300mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 3358
  • Gear doesn't matter, Just a Matter of Convenience.
    • View Profile
    • My Portfolio
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #8 on: July 08, 2012, 05:11:24 PM »
I wish Auto ISO worked that good in my 5Dc. >:( Oh well.

wickidwombat

  • Canon EF 400mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 4472
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #9 on: July 08, 2012, 07:30:09 PM »
I believe if you switch off Highlight Tone Priority in (CFnII) the auto iso limit will go away...
In manual Mode, if you set ISO to A(uto) it is fixed at 400.  Nothing to do with HTP.  This is what he is concerned about.

yeah i dont get this it wont even go higher or lower it just stays at 400 kind of silly really
APS-H Fanboy

Dylan777

  • Canon EF 300mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 3906
    • View Profile
    • http://dylannguyen.smugmug.com
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #10 on: July 09, 2012, 11:13:04 AM »
I believe if you switch off Highlight Tone Priority in (CFnII) the auto iso limit will go away...
In manual Mode, if you set ISO to A(uto) it is fixed at 400.  Nothing to do with HTP.  This is what he is concerned about.

One of the reasons I sold my 5D II + AF
Body: 1DX -- 5D III
Zoom: 24-70L II -- 70-200L f2.8 IS II
Prime: 40mm -- 85L II -- 135L -- 400L f2.8 IS II

briansquibb

  • Guest
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #11 on: July 09, 2012, 11:44:18 AM »
I wish Auto ISO worked that good in my 5Dc. >:( Oh well.

Hehe - the the IQ colour is better on the 5D :D

bdunbar79

  • Canon EF 300mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 2561
    • View Profile
Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #12 on: July 09, 2012, 02:54:11 PM »
On the 5D Mark III, you can shoot in M mode and set AUTO ISO for the full range.  I tested that feature out last night.  I am not sure why the 5D Mark II is like it is.  Although, I shouldn't complain because the 1Ds III you cannot set ISO to auto at all in M mode.  That's why you do the Av mode trick, so you get shutter, aperture, ISO, and exposure comp, ALL FOUR able to adjust in one mode!!   8)  Not to be in the 5D Mark II though.  But that's ok.  Just manually set your ISO and you're just fine.
2 x 1DX
Big Ten, GLIAC, NCAC

canon rumors FORUM

Re: Stupid missing feature on 5D2 (auto iso)
« Reply #12 on: July 09, 2012, 02:54:11 PM »