October 24, 2014, 10:52:24 PM

Author Topic: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!  (Read 8794 times)

cosedi

  • SX60 HS
  • **
  • Posts: 7
  • 5D3 35,85,135,17-40,70-200,28-75SP,70-300SP,
    • View Profile
5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« on: March 30, 2012, 04:15:19 AM »
I always envied how my Nikon friends had a minimum shutter speed setting.
And maybe like me you also signed the petition www.petitiononline.com/Canon5D/ to give Canon users settings for minimum shutter speed and maximum ISO.

Now 5DIII users have minimum shutter speed and maximum ISO limit!  Anyone as excited about this as me?



This way, if I shoot in Aperture mode, the camera can always choose the lowest ISO in Auto ISO mode such that the minimum shutter speed is satisfied.

canon rumors FORUM

5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« on: March 30, 2012, 04:15:19 AM »

Viggo

  • Canon EF 300mm f/2.8L IS II
  • *******
  • Posts: 2082
    • View Profile
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #1 on: March 30, 2012, 05:08:40 AM »
I used a similar function on the 1-series cameras, where I set a speed the camera never go below. For example for concerts I don't get those random 30 second exposures if my spot-meter misses a fast moving target, and if it's suddenly VERY bright on stage, I don't loose those shots, because the camera drops to 1/8000s instead, fantastic function. However I have never used with auto-iso, think I have only used auto-iso for video...
1dx, 24-70 L II, 50 Art, 200 f2.0 L

AvTvM

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1023
    • View Profile
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #2 on: March 30, 2012, 05:54:15 AM »
Auto ISO on the 5DIII is an improvement but still not good enough.
For (indoor) sports you will often want shorter minimum speed than 1/250s ... on any current Nikon the minimum speed can be set to any speed, including 1/8000s, if you so desire.

spinworkxroy

  • Canon 70D
  • ****
  • Posts: 261
    • View Profile
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #3 on: March 30, 2012, 05:55:04 AM »
The minimum setting is only 1/250 actually for Auto ISO and sometimes this is not enough..Nikons go much higher i believe..i wished a firmware could change that to be slightly faster..at least 1/500 IMO

briansquibb

  • Guest
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #4 on: March 30, 2012, 06:06:21 AM »
The minimum setting is only 1/250 actually for Auto ISO and sometimes this is not enough..Nikons go much higher i believe..i wished a firmware could change that to be slightly faster..at least 1/500 IMO

It would be good to implement the feature that allows this on the Series 1

smirkypants

  • Guest
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #5 on: March 30, 2012, 06:08:21 AM »
As others have said, this is a joke. A lowly Nikon d7000 can set the minimum shutter all the way to 1/4000 with auto ISO. 1/250 is crawling when you're shooting something really fast. The feature is useless for how I would use it since I would set it between 1/800 and 1/1250.

briansquibb

  • Guest
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #6 on: March 30, 2012, 06:26:08 AM »
As others have said, this is a joke. A lowly Nikon d7000 can set the minimum shutter all the way to 1/4000 with auto ISO. 1/250 is crawling when you're shooting something really fast. The feature is useless for how I would use it since I would set it between 1/800 and 1/1250.

It needs the feature you have on the 1D4

canon rumors FORUM

Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #6 on: March 30, 2012, 06:26:08 AM »

smirkypants

  • Guest
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #7 on: March 30, 2012, 08:01:03 AM »
It needs the feature you have on the 1D4
Squibby. Do you have any theory as to why it's limited to 1/250? For the life of me I can't figure it out. I can't imagine that there are technical barriers. Seems so, I don't know, ridiculous?

Granted, this won't be my go-to camera sports camera. I got the 5D3 for sidelines shots, some portraiture that I do, and for UW, so it probably won't matter to me.

briansquibb

  • Guest
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #8 on: March 30, 2012, 08:06:41 AM »
It needs the feature you have on the 1D4
Squibby. Do you have any theory as to why it's limited to 1/250? For the life of me I can't figure it out. I can't imagine that there are technical barriers. Seems so, I don't know, ridiculous?

Granted, this won't be my go-to camera sports camera. I got the 5D3 for sidelines shots, some portraiture that I do, and for UW, so it probably won't matter to me.

No idea why they didn't do it. Perhaps to create a gap between the 1Dx and the 5DIII? Just a guess

neuroanatomist

  • CR GEEK
  • ********
  • Posts: 14751
    • View Profile
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #9 on: March 30, 2012, 08:31:07 AM »
No idea why they didn't do it. Perhaps to create a gap between the 1Dx and the 5DIII? Just a guess

I suspect that's exactly the reason.  Surprisingly to me, Canon gave the 5DIII the same AF as the 1D X - that used to be their big separator between the 1-series and everything lower.  But most of the 'little' differentiators, like full customization, are still there...
EOS 1D X, EOS M, and lots of lenses
______________________________
Flickr | TDP Profile/Gear List

AvTvM

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1023
    • View Profile
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #10 on: March 30, 2012, 09:30:51 AM »
No idea why they didn't do it. Perhaps to create a gap between the 1Dx and the 5DIII? Just a guess

I suspect that's exactly the reason.  Surprisingly to me, Canon gave the 5DIII the same AF as the 1D X - that used to be their big separator between the 1-series and everything lower.  But most of the 'little' differentiators, like full customization, are still there...


exactly this type of marketing differentiation and unnecessary firmware castration that is so often used by Canon drives me more and more towards Nikon. The D800 has full blast AF, Metering etc. - just like the D4. Apart from sensor and integrated vertical grip there is very little in the way of petty product  differentiation. And all of that for 600 Euro less.

With Canon I always feel "nickeld and dimed".

briansquibb

  • Guest
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #11 on: March 30, 2012, 09:40:30 AM »
No idea why they didn't do it. Perhaps to create a gap between the 1Dx and the 5DIII? Just a guess

I suspect that's exactly the reason.  Surprisingly to me, Canon gave the 5DIII the same AF as the 1D X - that used to be their big separator between the 1-series and everything lower.  But most of the 'little' differentiators, like full customization, are still there...



exactly this type of marketing differentiation and unnecessary firmware castration that is so often used by Canon drives me more and more towards Nikon. The D800 has full blast AF, Metering etc. - just like the D4. Apart from sensor and integrated vertical grip there is very little in the way of petty product  differentiation. And all of that for 600 Euro less.

With Canon I always feel "nickeld and dimed".

I have a 1d4 and never used this feature in any form of anger. EC on the fly is easier handled in pp - so this is just a minor point because if you have time then you can set it up properly in M - except for a few exceptions.

If it is that important then you will be looking at a 1DX or D4 anyway.
« Last Edit: March 30, 2012, 10:27:45 AM by briansquibb »

MK5GTI

  • Rebel T5i
  • ****
  • Posts: 149
    • View Profile
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #12 on: March 30, 2012, 10:14:24 AM »
wow, both Auto ISO and Minimum shutter speed is new to me.

My 5D1 got no Auto ISO, useful when my wife is using it.

does the 5D2 has auto ISO?

canon rumors FORUM

Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #12 on: March 30, 2012, 10:14:24 AM »

neuroanatomist

  • CR GEEK
  • ********
  • Posts: 14751
    • View Profile
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #13 on: March 30, 2012, 10:18:38 AM »
does the 5D2 has auto ISO?

Yes, but not in M mode (it locks at 400).
EOS 1D X, EOS M, and lots of lenses
______________________________
Flickr | TDP Profile/Gear List

cosedi

  • SX60 HS
  • **
  • Posts: 7
  • 5D3 35,85,135,17-40,70-200,28-75SP,70-300SP,
    • View Profile
Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #14 on: March 30, 2012, 10:53:44 AM »
For the sports shooters that want faster than 1/250 shutter speed as minimum, what is your application?

With the feature set of the 5DII, I would always shoot sports in shutter priority (Tv) (which can be fixed to as fast as 1/8000).  Now with the flexibility of AutoISO in manual mode (M), I also have ability to fix the shutter speed and the aperture while leaving AutoISO to compensate for changes in lighting.

Now with the 5DIII, I would use the minimum shutter speed in Aperture mode, which I would use for events not sports.  The minimum shutter speed would safely ensure that I don't have blurry pictures as my subjects will not not moving fast.

canon rumors FORUM

Re: 5DIII has a minimum shutter speed setting!!!
« Reply #14 on: March 30, 2012, 10:53:44 AM »