October 01, 2014, 08:25:13 AM

Author Topic: Problems with Elinchroms  (Read 1270 times)

J.R.

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1512
    • View Profile
Problems with Elinchroms
« on: February 06, 2014, 07:01:51 AM »
Hello people, I've run into a problem with my Elinchrom lights and need your help. I have the Dlite 4 kit and s using them this morning with the 6D. I tried taking a self portrait with the help of the EOS  remote app but the lights won't fire. Then I tried using live view but still no luck. The lights are working fine otherwise.

Is there anything that I'm doing wrong? Is there a way for the lights to fire with the LV?
5D3, 6D, 600D, RX100
16-35L, 24-70L II, 70-200L II, 100-400L, 50L, 85L II, 135L, 24TSE, 40, 100 macro, 18-55 II, 55-250 II, 600RT x 4
I come here to learn something new, not to learn how bad my gear is - I know that already ;-)!

canon rumors FORUM

Problems with Elinchroms
« on: February 06, 2014, 07:01:51 AM »

neuroanatomist

  • CR GEEK
  • ********
  • Posts: 14529
    • View Profile
Re: Problems with Elinchroms
« Reply #1 on: February 06, 2014, 08:49:05 AM »
You need to go into the menu settings and set live view silent shooting to disabled.
EOS 1D X, EOS M, and lots of lenses
______________________________
Flickr | TDP Profile/Gear List

J.R.

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1512
    • View Profile
Re: Problems with Elinchroms
« Reply #2 on: February 06, 2014, 10:25:38 AM »
You need to go into the menu settings and set live view silent shooting to disabled.

Thanks a lot ... I'll try that.

BTW Neuro, why does LV silent shooting results in the lights not firing?
5D3, 6D, 600D, RX100
16-35L, 24-70L II, 70-200L II, 100-400L, 50L, 85L II, 135L, 24TSE, 40, 100 macro, 18-55 II, 55-250 II, 600RT x 4
I come here to learn something new, not to learn how bad my gear is - I know that already ;-)!

neuroanatomist

  • CR GEEK
  • ********
  • Posts: 14529
    • View Profile
Re: Problems with Elinchroms
« Reply #3 on: February 06, 2014, 02:59:43 PM »
BTW Neuro, why does LV silent shooting results in the lights not firing?

In live view mirror is up and the shutter is open, so an electronic first curtain is used.  I believe live view silent shooting complicates the timing of the shutter with the flash, but I'm not positive.  My speculation aside, the manual does state that a non-Canon flash will not fire if live view silent shooting is set to Mode 1 or Mode 2 (p.189 of the 5D3 manual).  It is set to Mode 1 by default.
EOS 1D X, EOS M, and lots of lenses
______________________________
Flickr | TDP Profile/Gear List

J.R.

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1512
    • View Profile
Re: Problems with Elinchroms
« Reply #4 on: February 06, 2014, 08:50:26 PM »
BTW Neuro, why does LV silent shooting results in the lights not firing?

In live view mirror is up and the shutter is open, so an electronic first curtain is used.  I believe live view silent shooting complicates the timing of the shutter with the flash, but I'm not positive.  My speculation aside, the manual does state that a non-Canon flash will not fire if live view silent shooting is set to Mode 1 or Mode 2 (p.189 of the 5D3 manual).  It is set to Mode 1 by default.

Thanks a ton for this.
5D3, 6D, 600D, RX100
16-35L, 24-70L II, 70-200L II, 100-400L, 50L, 85L II, 135L, 24TSE, 40, 100 macro, 18-55 II, 55-250 II, 600RT x 4
I come here to learn something new, not to learn how bad my gear is - I know that already ;-)!

JonB8305

  • Rebel T5i
  • ****
  • Posts: 116
    • View Profile
Re: Problems with Elinchroms
« Reply #5 on: February 06, 2014, 11:36:03 PM »
BTW Neuro, why does LV silent shooting results in the lights not firing?

In live view mirror is up and the shutter is open, so an electronic first curtain is used.  I believe live view silent shooting complicates the timing of the shutter with the flash, but I'm not positive.  My speculation aside, the manual does state that a non-Canon flash will not fire if live view silent shooting is set to Mode 1 or Mode 2 (p.189 of the 5D3 manual).  It is set to Mode 1 by default.

Thanks a ton for this.

did it work?

J.R.

  • 1D X
  • *******
  • Posts: 1512
    • View Profile
Re: Problems with Elinchroms
« Reply #6 on: February 08, 2014, 01:28:59 PM »
BTW Neuro, why does LV silent shooting results in the lights not firing?

In live view mirror is up and the shutter is open, so an electronic first curtain is used.  I believe live view silent shooting complicates the timing of the shutter with the flash, but I'm not positive.  My speculation aside, the manual does state that a non-Canon flash will not fire if live view silent shooting is set to Mode 1 or Mode 2 (p.189 of the 5D3 manual).  It is set to Mode 1 by default.

Thanks a ton for this.

did it work?

Was traveling ... Will try tomorrow and revert. Thanks
5D3, 6D, 600D, RX100
16-35L, 24-70L II, 70-200L II, 100-400L, 50L, 85L II, 135L, 24TSE, 40, 100 macro, 18-55 II, 55-250 II, 600RT x 4
I come here to learn something new, not to learn how bad my gear is - I know that already ;-)!

canon rumors FORUM

Re: Problems with Elinchroms
« Reply #6 on: February 08, 2014, 01:28:59 PM »